Sponsors

image1 image2 image3

Fysiotherapie

Bij Gympact kun je terecht voor basketbal specifieke krachttraining. Geïnteresseerd neem contact op met Gympact via 0299-633397 of mail ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  voor meer informatie zie www.gympact.nl. Wij helpen je graag om een nog betere basketballer te worden.
 
Basketbal is een sport waarbij je veel korte en explosieve bewegingen moet maken. Sprintjes op en neer, jump shots, springen etc. Om een optimale prestatie te leveren is het voordelig om zo licht mogelijk te zijn. Denk maar aan het verschil tussen springen met of zonder een zware rugzak. Velen denken dat het dan ook nadelig is om veel spiermassa mee te tillen, want dat maakt je langzamer toch? Niets is minder waar. Spiermassa zorgt ervoor dat je explosiever, wendbaarder en minder gevoelig voor blessures bent. De paar millimeters die jij hoger kan springen dan je tegenstander kan het verschil zijn tussen winst of verlies. Als voorbeeld hebben we een aantal basketbalspelers op een rijtje gezet met hun gewicht en lengte, om aan te tonen dat meer spiermassa, en dus meer spierkracht, bijdraagt aan een betere sportprestatie. 
 
Lebron James: 113 kg (2,06m)
Michael Jordan: 98 kg (1,98m)
Shaquille O'Neal: 147 kg (2,16m)
Kevin Durant: 109 kg (2,08)
 
Uiteraard draagt de lengte van deze spelers ook bij aan hun gewicht. Verschillende studies hebben ook aangetoond dat krachttraining zorgt voor meer explosiviteit, mits je op de juiste manier traint! Je kan je spieren leren om snel te moeten reageren door explosief te trainen. Dit wordt plyometrische training genoemd. Een voorbeeld hiervan is een squat waarbij je heel langzaam zakt waarna je zo snel als je kan weer omhoog komt. Je moet je spieren door middel van training vertellen waar ze beter in moeten worden. 
 
 
Met sportieve groet,
 
Timo
Team Gympact

 


Enkelverstuiking

Wat is een verstuikte enkel?

Als u uw voet te ver naar de binnen- of buitenkant beweegt, kunt u uw enkel verstuiken (verzwikken). Om de enkel te verstevigen, zit er normaal gesproken een gewrichtskapsel omheen dat er samen met de pezen en enkelbanden voor zorgt dat de enkel stabiel blijft. Wanneer u uw enkel verstuikt, rekken (vaak) de buitenste enkelbanden uit en ontstaan er kleine scheurtjes. Dit heeft een verzwikte enkel tot gevolg. Op het moment van de verzwikking kunt u het gevoel hebben gehad dat er iets scheurde of knapte. 

Wat zijn de risicofactoren?

De kans op een verstuikte enkel neemt toe als u:

  • een verminderd gevoel voor evenwicht heeft
  • wandelt, loopt of sport op ongelijke grond (of als u een kuil, trapje of stoeprand niet gezien heeft)
  • sporten beoefent waarbij mensen tegen elkaar botsen zoals volleybal of (zaal)voetbal
  • al eerder een verstuikte enkel heeft gehad

Wat zijn de klachten en symptomen van een verstuikte enkel?

Lopen en staan met een verstuikte enkel is moeilijk en pijnlijk. Door een bloeduitstorting kan de enkel blauw worden en dik aanvoelen. 

Wat is er aan de klachten te doen?

Om een langdurige enkelbandblessure te voorkomen moet u in het begin rusten en zo min mogelijk lopen. Zorg dat u goed passende schoenen draagt en dat u geen risicovolle zaal- en contactsporten beoefent tijdens de blessure. 

 

De bekende ICE-regel (koelen, immobilisatie, compressie en elevatie) wordt niet meer toegepast in de eerste hulp. Wetenschappelijk onderzoek heeft de effectiviteit van compressie en elevatie namelijk niet aangetoond.

Wanneer u niets doet aan de verstuikte enkel, loopt u het risico dat de enkelbandblessure chronisch wordt. De kracht in de enkel neemt af waardoor de enkel minder stabiel wordt of het uithoudingsvermogen slechter wordt. Neem op tijd contact op met uw arts of fysiotherapeut wanneer de pijn blijft toenemen, de enkel erg stijf en instabiel is of u het gevoel hebt dat het gewricht blokkeert. 

Hoe kan ik het beste mijn enkelblessure behandelen?

Probeer de enkel zo snel mogelijk na de verstuiking te koelen om de zwelling tegen te gaan. Het liefst met de schoen aan, omdat dit de zwelling minimaliseert en om ervoor te zorgen dat de schade niet verergert (voor het geval er sprake is van een breuk). Koel 15 tot 20 minuten met koud stromend water of met ijs. Wikkel het ijs in een theedoek of washandje om ervoor te zorgen dat de huid niet bevriest en herhaal dit vier tot vijf keer. Als u na het koelen nog steeds veel pijn hebt of nog niet kunt steunen op de enkel, raden wij u aan om langs te gaan bij uw huisarts, de fysiotherapeut of de afdeling Spoedeisende Hulp. 

Naast het koelen van enkel kunt u het volgende doen: 

  • leg de enkel hoog om de zwelling te verminderen
  • laat de enkel rusten tot de ergste zwelling weg is
  • draai rondjes met uw tenen of voet: dit stimuleert de doorbloeding, dringt de zwelling terug en voorkomt dat de enkel stijf wordt

Als u een paar dagen na de ‘misstap’ weer gewoon op uw enkel kunt staan en weer kunt lopen, kunt u de enkel gewoon belasten tijdens dagelijkse bezigheden. 

 

 

 

 

 

share