Sponsors

image1 image2 image3

Scheidsrechter spelregels

Onderstaande regels zijn van toepassing op al onze leden, scheidsrechters, trainers  en coaches.


Instructie digitaal wedstrijdformulier:

Invullen van wedsdtrijdformuliers door tafelaars

files/NBB_Handleiding_app_mDWF_Officials.pdf


Wat doe je als de Sportlink App niet werkt? -> altijd spelen

Voor de volledigheid willen wij u er nogmaals op attenderen dat indien wedstrijden niet met de app geopend kunnen worden, deze wel te allen tijde gespeeld moeten worden. Verenigingen kunnen hiervoor het aloude papieren wedstrijdsheet ter hand nemen. Het ingevulde en door de scheidsrechters ondertekende papieren formulier dient binnen drie werkdagen op het bureau aanwezig te zijn. Indien u geen wedstrijdsheets meer heeft, kunt u deze nog bij het bureau opvragen. Voor de wedstrijden in afdeling Noord kunnen deze worden verzonden naar Oosterhamriklaan 171 te Groningen. Voor alle andere afdelingen kunt u deze verzenden naar de Kelvinbaan 48 te Nieuwegein.

Hieronder treft u nogmaals de informatie aan wat te doen als het DWF het niet of onvoldoende doet, of als u gegevens dient aan te passen.

Wanneer kies je voor “Gegevens van de server” of “Eerder ingevulde gegevens”, bij “Reeds ingevulde gegevens laden?”

Ophalen van de gegevens via de server:

Het ophalen van gegevens van de server is voornamelijk bedoeld om tijdens de wedstrijd te kunnen wisselen van tablet, of om gegevens in de teamopgaven aan te passen.

Je kunt tijdens de wedstrijd op de volgende manier wisselen van tablet:

Je opent op Tablet 1 de wedstrijd, opent het mDWF en begint met het invoeren van events. Mocht je dan willen wisselen naar een andere tablet (omdat bijvoorbeeld de accu leeg is) kun je de back toets (pijltje bij Android) gebruiken. Dan verschijnt kort de tekst “opslaan” (Er is dus een goed werkende internetverbinding nodig!) in beeld en keer je terug naar het overzichtsscherm van het Wedstrijdformulier (met de 2 teams en de officials). Klik nogmaals op de back toets, zodat je het DWF verlaat en terugkeert in het programma. Nu kan je de tablet uitschakelen.

Start Tablet 2 (en log in indien nodig). Ga naar programma en open de wedstrijd. Open het Digitale Wedstrijd Formulier en kies voor “Naar wedstrijdverslag”. De vraag “Reeds ingevulde gegevens laden?” verschijnt. Kies voor de optie “Gegevens van de server”. De data die is ingevoerd op Tablet 1 zal verschijnen en je kunt nu verder gaan met de wedstrijd via Tablet 2.

Je kunt tijdens de wedstrijd op de volgende manier de spelersopgaaf aanpassen:

De spelersopgaaf is de lijst met spelers van een specifieke wedstrijd. Niet te verwarren met de teamopgaaf, de blauwdruk voor het seizoen die in Sportlink Club is ingevoerd. Aanpassen is bijv. een speler toevoegen of het rugnummer van een speler aanpassen. Wel kan dit gevolgen hebben voor eerder ingevulde gegevens (een rugnummer wijziging bijvoorbeeld).

Mocht je een spelersnummer willen wijzigen of een teamopgave aanpassing willen doen, dan kun je de back toets (pijltje bij Android) gebruiken. Dan verschijnt kort de tekst “opslaan” (Er is dus een goed werkende internetverbinding nodig!) in beeld en keer je terug naar het overzichtsscherm van het Wedstrijdformulier (met de 2 teams en de officials). Doe de aanpassing in de teamopgave en open vervolgens weer de wedstrijd. Kies voor “Naar wedstrijdverslag”. De vraag “Reeds ingevulde gegevens laden?” verschijnt. Kies voor de optie “Gegevens van de server”. De data die is ingevoerd zal verschijnen en je kunt nu verder gaan met de wedstrijd.

Let wel, indien je het DWF verlaat en wijzigingen wil kunnen aanbrengen in de spelersopgaaf heb je dus wel een werkende internetverbinding nodig!

Ophalen van de gegevens van de tablet:

Wanneer je tijdens het vastleggen van de wedstrijd te maken krijgt met een probleem (crash, stoppen app, etc) en je dient de wedstrijd opnieuw te openen, kies dan nadat je weer hebt gekozen voor “Naar wedstrijdverslag”, middels de vraag “Reeds ingevulde gegevens laden?”, voor de optie “Eerder ingevulde gegevens”. Dit zijn de lokaal weggeschreven gegevens die op de tablet staan. Het ophalen van “Gegevens van de server” kan er in deze situatie voor zorgen dat alle gegevens weg zijn. Dit komt doordat de gegevens door de ‘crash’ niet goed zijn weggeschreven naar de server.


Formulier voor V12 en M12 (slangenmodel)

De teams tot en met 12 jaar moeten verplicht spelen in een zogenaamd Slang-wissel-systeem. Ofwel elke speler heeft dezelfde speeltijd. Deze teams mogen tijdens de 8 perioden dus NIET wisselen. De spelers die op papier staan om te spelen, MOETEN spelen.

Vanaf  1 jan 2018 is het DWF ofwel het digitale wedstrijd formulier verplicht. Schrijven op papieren sheets is verboden en wordt bestraft met een boete. Het dwf bevat echter geen mogelijkheid om het slangsysteem te registreren. 
Dringend verzoek aan de coaches: print (control-p) dit formulier bij elke THUISwedstrijd, vul het vooraf in en zorg dat je achteraf een handtekening hebt v/d beide coaches. Advies is om het formulier gewoon vooraf invullen en ondertekenen. Daarna leg je het formulier in de basketbalkast in de lades waar je eerst de sheets deponeerde, waarna ik het in de middag kom ophalen.   

files/Spelwijzigingen_per_1_mrt_2017.pdf

De belangrijkste wijziging betreft de situatie waarin een fout wordt begaan op een doelende speler die na de fout de bal past naar een medespeler. In dat geval van het passen is het GEEN doelende speler meer en worden er geen twee vrije worpen toegekend (in de situatie dat er nog geen 4 teamfouten zijn). Verder zijn er veel voorbeelden van andere situaties met name bij het terugspelen waarvoor de aandacht wordt gevraagd van alle scheidsen in onze vereniging. Als er vragen over zijn, graag contact leggen met Wil.

Uitleg 4-out offense systeem 

Hierbij een hand-out om nog eens na te lezen. Voor degene die wat meer visueel ingesteld is, kun je ook dit filmpje bekijken. 


HANDLEIDING SCHEIDSRECHTERS NBB


Je krijgt een diskwalificerende (D) fout van de scheidsrechter, wat nu?

Je neemt eerst contact op met bestuurslid Rob Smit  (per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. /06-15121667). Het bestuur moet namelijke actie ondernemen richting de Basketball Bond. Na het ontvangen van een D-fout start er een strafprocedure. De kosten moet je als speler of (assistent-)coach ZELF betalen. Uitzonderingen hierop worden gemaakt door en in overleg met het bestuur.  Daarnaast moet je binnen drie dagen na het ontvangen van een D-fout een verklaring indienen bij de Basketball Bond. Een format hiervoor ontvang je na overleg met Rob. Lukt dit niet (tijdig)? Dank krijg je een extra boete. Dus wacht niet en meld je bij Rob (of beter nog: voorkom dat je een D-fout krijgt!).

 

share