Sponsors

image1 image2 image3

Home

 

Nieuws 18 januari


De trainingen zijn weer gestart

Vanaf maandag 16 januari trainen we weer volgens het reguliere trainingsschema

Voor de jongste groepen en de X12 geldt dat de trainingstijden zijn aangepast naar dinsdag en donderdag om 16.15 uur tot 17.30 uur (in de Kreil).

De competitie ligt nog stil tot 25 januari. Hopelijk kan er in het weekend van 28 t/m 30 januari weer gespeeld worden.


Zondag 14 november Basketbalclinic voor de jeugd

Enthousiast geworden? En wil jouw kind op basketbal? train tot de kerstvakantie gratis twee keer per week mee! De trainingen zijn op dinsdag én donderdag van 16.30 uur tot 17.45 uur in sporthal De Kreil.

Een lidmaatschap kost alleen voor het trainen twee keer per week EUR 90 per seizoen. Als je kind competitie gaat spelen dan wordt dit EUR 110 per seizoen. Een seizoen loopt van eind augustus tot eind juni/begin juli (afhankelijk van hoe de schoolvakantie valt).

Besluit je na afloop van het gratis lidmaatschap op basketbal te gaan/blijven dan betaal je contributie vanaf de tweede week januari. 

Voor alle vragen rondom lidmaatschap kun je een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Basketbalvereniging Volendam doet ook mee met de Vomar Club is Koning actie

Steun Basketbal Volendam eenvoudig én kosteloos door boodschappen te doen bij Vomar! Meedoen is heel simpel: download de Vomar-app en maak een digitale Klant-is-Koning kaart aan. Koppel deze aan de club met onze unieke clubcode: VOVO2021 en scan je kaart altijd bij je boodschappen. Zo spaar je automatsich mee! Je kunt ook een fysieke kaart ophalen bij de Vomar en die aan de vereniging koppelen. Het kost jou dus niets extra en de opbrengst kan flink oplopen. Lees alles over clubsparen op www.vomar.nl/cik


De trainingen zijn weer gestart!

 Bekijk HIER het trainingsschema.


Basketbal seizoensafsluiting voor de jeugd tijdens het Molenaar & Zwarthoed Adviseurs Jeugmixtoernooi 2021

Zaterdag 10 juli jl. werd het basketbalseizoen 2020/2021 door de jeugdleden op sportieve wijze afgesloten met het traditionele jeugdmixtoernooi. Het toernooi is inmiddels uitgegroeid tot een sportief en gezellig evenement. Na het sportieve deel volgt een gezellig samenzijn in de kantine met als hoogtepunt een mooie bingo! De jongens en meiden uit de teams X12, V14, M14 en de jongste leden die nog geen competitie spelen kwamen naar sporthal de Seinpaal om op gezellige wijze met de vereniging het seizoen af te sluiten. 

In twee poules strijden voor de winst

Even na 4 uur werd het startschot gegeven en kon het toernooi beginnen. De kinderen waren in twee poules verdeeld. Ze speelden op twee velden om beurten hun wedstrijden. Onder 1 basket de ‘3x3’. Variant of over een heel veld ‘5x5’. De kinderen speelden bloedfanatiek. De temperatuur liep hoog op. Dat de kinderen bijkans aan vakantie toe zijn was daar in de Seinpaal zaterdag jl. niets van te merken. Er werd vol op strijd geleverd, en iedereen waande zich speler in de NBA-finals. 

Tijdens de pauze was er ranja en een heerlijke traktatie voor de kinderen. Ze konden even een praatje maken bij de ouders en familieleden die op de tribune de kinderen aanmoedigden. Na de pauze speelden de kinderen in een andere samenstelling nog een wedstrijd over het hele veld. De teams waren ook vernoemd naar de NBA teams. Zo speelden er de Atlanta Hawks, LA Clippers, Phoenix Suns en de Milwaukee Bucks. 

Gezelligheid en een goede sfeer staan voorop

Er waren veel mooie acties te zien, erg veel inzet, maar vooral was er erg veel plezier op de velden en gezelligheid in de zaal en op de tribunes van ouders, grootouders en familie die wel benieuwd waren naar de verrichtingen van hun zoon of dochter. Dit onder het genot van gezellige muziek in de zaal. Amir en Finn zorgen ervoor dat de wedstrijden volgens de regels verliepen. Deze heren namen hun rol als scheidsrechter heel serieus. Naast de dames van de acitiviteitencommissie (Evalien, Carla & Ciska) waren er nog hulpmoeders aanwezig om de (jongere) kinderen te begeleiden: Jacqueline en Carolien. Ook Maria van onze VSE-1 hielp met het noteren van de scores. Zonder vrijwilligers kunnen we zo’n toernooi niet organiseren dus damens, heren, nogmaals onze hartelijke dank.

En de winnaar is…

Maar het ging natuurlijk ook ergens om: de eeuwige roem als winnaar van het Molenaar & Zwarthoed Adviseurs Jeugdmixtoernooi van 2021! 

De uitslag in poule A:

1e prijs: Lexi, Aaron, Ayden en James

2e prijs: Aya, Ryan en Tobias

3e prijs: Fien, Lucas, Danilo en Louis

De uitslag in poule B:

1e prijs: Serena, Kick, Quinten en Nina

2e prijs: Lindsey, Amber, Nick en Ties

3e prijs: Iris, Manon, Wout en Sylvia

Iedereen kreeg een prachtige beker als beloning voor de inzet.

Schietwedstrijd

Na de teamwedstrijden werd er nog een shoot-out gedaan. Elk kind mocht twee vrije worpen nemen. Als één van beide worden raak was dan bleef je in het spel, zoniet dan was je af. Er werd in groepjes net zo lang doorgegooid dat er 1 winnaar was. Dit waren Quinten, Tobias en Sylvia. 

Zij wisten het scoren het langst vol te houden en schoten hun ballen keurig in de basket.  

Gezellige afsluiting in de kantine

Na het sportieve deel verhuisden we richting de kantine van de Seinpaal  waar Eugène en zijn collega al volop patatjes aan het bakken waren. De kinderen liet het goed smaken. 

Onderwijl werden de bingokaarten uitgedeeld en werd de bingo opgestart. Veel nerveuze blikken en nummers die maar niet vielen. “Is 23 al gevallen?” “8 was toch al geroepen?” “Oh, ik dacht van boven naar beneden?”  Valse bingo’s volop! (helaas werd er niet gezongen). Gelukkig was er voor iedereen uiteindelijk een mooi prijsje en daarbij kreeg iedereen van Ciska nog een lekkere zak ‘slik’. 

Dankwoordje

Voor het sponsoren van de bingoprijzen konden we een beroep doen op sponsoren. Deze winkels willen we graag bedanken: Willem Honingh, Bakkerij Gorter, Eusie’s Pool- Bar, Rituals, Crielaard Snoepwaren, Bowling de Zedde en bakkerij 2in1. En natuurlijk danken wij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs voor hun bijdrage om dit toernooi te kunnen organiseren.


Basketbalvereniging Volendam organiseert Dick Bond mixtoernooi 2021

Zaterdag 3 juli jl. werd er weer volop gebasketbald in sporthal de Seinpaal. De thuishaven voor Basketbalvereniging Volendam. Nadat we in 2020 verstek moesten laten gaan was er nu eindelijk gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een sportief en gezellig evenement. Om 17.00 uur werd afgetrapt met een basketbal mixtoernooi en de dag werd afgesloten met een gezellig samenzijn in de kantine.

Oude rotten en jonge talenten gemixt

Traditioneel wordt tijdens het jaarlijkse afsluitende event een mixtoernooi georganiseerd waarbij de ‘oudere jeugd’ en kaderleden (coaches & trainers) in gemixte teams tegen elkaar spelen. De 60 deelnemers werden verdeeld in twee poules en speelden elk 4 wedstrijden van 10 minuten. De acties waren weer fantastisch om te zien. Hoewel er serieus voor de winst werd gestreden kon er gelukkig ook veel gelachten worden. 

In poule A ging de winst naar team 4: Bob, Theo, Jesper, Finn & Lars. Zij wonnen ook alle wedstrijden en haalden 8 punten. In poule B was team 9 met 6 punten het meest fanatiek: Gabriella, Eva, Sesanne, Gabriel, Ron & Mike. Als beloning ontvingen zij een uniek aandenken, namelijk een Basketbalvereniging Volendam sleutelhanger medaille met inscriptie. 

Feestelijke afsluiting

Na het sportieve deel werd de avond ingeluid in de kantine bij Eusie’s Pool-Bar. Na de prijsuitreiking was er nog een dankwoordje van het bestuur richting Lisa Veerman-Steur. Zij heeft zich in de afgelopen jaren als kaderlid ingezet voor verschillende jeugdteams en is vorig jaar gestopt. Liza kreeg bloemen en een lekkere kadobon uitgereikt. 

 

50 jaar basketbal in Volendam

In 2022 viert basketbalvereniging Volendam haar 50 jarig bestaan. Dit gaan we groots vieren natuurlijk. Ben jij nieuwsgierig naar de sport? Wil je een keer meedoen of lid worden? Kijk dan op onze site  www.basketbalvolendam.nl voor meer informatie. Zowel jeugd als senioren leden zijn van harte welkom. Vanaf 12 september start de competitie weer. Iedereen is dan uiteraard van harte welkom om de wedstrijden te bezoeken. 

Bedankt

Graag bedanken wij nog bakkerij Gorter uit Edam voor de heerlijke misbaksels. En uiteraard iedereen die zich heeft ingezet om er een gezellig evenement van te maken. 

Deze week zijn de laatste trainingen voor dit seizoen. Wij wensen iedereen een hele fijne vakantie toe.          


 Tot en met vrijdag 9 juli gaan de trainingen door; zet in jouw agenda:

 

Zaterdag 10 juli Molenaar & Zwarthoed Adviseurs Jeugdmixtoernooi vanaf 16.00 uur voor V16/X14/X12 jeugdteams.

Het programma voor beide toernooien vind je op Evenementen & Toernooien


Vanaf dinsdag 8 juni hervatten we alle trainingen in de zaal

Kijk even goed naar de lokatie en de tijden. Voor sommige teams is de naam aangepast omdat de groep naar een oudere leeftijdscategorie gaat. De coaches hebben hierover via de team apps gecommuniceerd. We trainen nog door tot en met vrijdag 9 juli.

             

TRAINING MAANDAG

           
             

Kreil

   

Kreil rechts

   

21:30 - 22:45

   

MSE-2

zelf

   
             

TRAINING DINSDAG

           
             

Kreil

   

Kreil rechts

   

16:30 - 17:45

   

X12

Dick

   

19:15 - 20:30

 

 

Dames recr. 2

Bruin/ Mep

   

Buiten Singel

 

 

M16 Ciska    
             

Seinpaal

Seinpaal links

Seinpaal midden

Seinpaal rechts

18:00 - 19:15

M14

Dick

V16

Mark Ott

V18

Marcel

19:15 - 20:30

VSE-1

Dick

M18

Dennis

M22

Kees

20:30 - 22:15

       

MSE-1

Robin

             

TRAINING WOENSDAG

           
             

Kreil

   

Kreil rechts

   

20:45 - 21:45

   

Walking B.

zelf

   
             

TRAINING DONDERDAG 

         
             

Kreil

   

Kreil rechts

   

16:30 - 17:45

   

X12

Dick/ Ruud

   

17:45 - 19:00

   

M14

Dick/ Ruud

   
             

Seinpaal

Seinpaal links

Seinpaal midden

Seinpaal rechts

18:15 - 19:15

V18

Marcel

M16

Ciska

V16

Evalien

19:15 - 20:30

VSE-1

Dick

Dames-recr. 1

zelf

M18

Dennis

20:30 - 22:00

M22

Kees

MSE-2

zelf

MSE-1

Mitch/ Robin

             

TRAINING VRIJDAG

           
             

Kreil

   

Kreil rechts

   

17:45 - 19:00

   

Heren recr. 

zelf

   

 


 

Basketbal zomerkampen

Voor de jonge en oudere jeugd zijn er meerdere opties om in de zomervakantie mee te doen aan een Basketball Zomerkamp.

Op bijgaande sites vind je meer informatie:

http://www.big-shots.nl/

 


Geslaagde Basketbalclinic voor de basischolieren in gemeente Edam-Volendam 23 augustus

Alle foto's zien? Klik dan HIER.


Overleden

In korte periode zijn twee van onze oud-leden Piet Schilder (Vik) en Jan Steur (Schien) overleden. Wij wensen alle nabestaanden en naaste familieleden heel veel sterkte.

   

               Jan Steur (Schien)  9 juni 2020 overleden                              Piet Schilder (Vik) 10 agusutus 2020 overleden


16 geslaagden Basis Scheidsrechter-2

In januari en februari hebben meerdere leden de opleiding gedaan voor Basis Scheidsrechter-2. Deze opleiding werd in eigen huis gegeven door Wil Jonk. Bij het examineren hielpen de leden die al langer het felbegeerde diploma op zak hebben. De eerste 16 leden hebben inmiddels per mail hun diploma ontvangen. Natuurlijk hopen we hier later in het jaar nog een feestelijk teintje aan te geven. Goed gedaan allemaal en veel plezier straks bij het fluiten.

 


Jeugd Kerstmixtoernooi 2019

Maandagmiddag 30 december was het als vanouds weer een basketbal(kerst)feestje in sporthal De Seinpaal.  De jeugdleden speelden een basketbal kerstmixtoernooi.

Even lekker in beweging komen na de kerstdagen en samen een leuke middag beleven. Die doelstelling werd gehaald.  Jacco verzorgde de muziekale omlijsting tussen de wedstrijden door en dat bracht een gezellige sfeer.

Waar het uiteindelijk om draaide waren natuurlijk de basketbalprestaties van de jongens en meiden tot en met 15 jaar. De deelnemers werden in twee poules opgedeeld; tot 14 jaar en vanaf 14 jaar. In beide poules speelden de kinderen per team vier wedstrijden van 12 minuten.

Kinderen tot 14 jaar

In de jongste groep werden de jongens en meiden opgedeeld in drie gemixte teams bestaande uit jongens en meiden. Elk team kreeg een eigen coach: Lida, Mariëlle en Angela. Zij verzorgde de wissels en zorgden voor mentale ondersteuning van de kinderen. De coaches waren heel erg fanatiek en de kinderen werden dan ook goed aangemoedigd. Ook de ouders kwamen langs om hun zoon of dochter te supporten.  Er waren mooie fastbreaks te zien en ook werden er goede lay-ups gelopen. Na een paar sets raakten de kinderen goed op elkaar ingespeeld en pasten ze beter over waardoor kansen goed benut werden. Opvallend was dat de jonkies veel scores maakten. Met name de  jongens uit de M12; Wiebe, Mike en Danilo deden goed mee. Het viel niet eens op dat deze jongens nog nooit op een hoge basket gespeeld hebben.  In deze poule wonnen Gabriël, Tom, Mike, Lindsey en Iris. Zij waren ongeslagen en wonnen alle vier de wedstrijden . De tweede plaats was voor Lean, Danilo, Amber en Kaylee. En op de derde plaats eindigden Koen, Milan, Wiebe, Nina en Serena. Met de getoonde inzet en manier waarop werd samengewerkt in de teams kunnen we alleen maar spreken over winnaars!

Kinderen tot 16 jaar

In de groep van 14 en 15 jarigen ging het er een stuk feller aan toe. Deze kinderen hebben al wat meer wedstrijdervaring en dat is goed te zien. Hele mooie en snelle acties waren er te zien. Ook het passen van de bal ging heel goed. Ook in deze poule werden de jongens en meiden in drie teams verdeeld en aan de coaches Ciska, Angela en Fred toevertrouwd. De scores verliepen heel spannend. Er kwamen aan het einde dan ook twee teams met een gelijk aantal punten uit de bus. Echter het verschil in puntensaldo van +24 was bij team 5 beter dan bij team 4 met +8. Daarom werden Kyle, Ryan, Milan, Quinten en Sesanne winnaars van poule B. Tweede plaats ging naar Thijmen, Nic, Rinke, Katie en Sally. En de derde plaats was voor Peter, Bjorn, Emily en Sade. Waarbij vermeld mag worden dat zij het zonder wissel moesten doen door het uitvallen van een speler. Dus hebben zij ook een hele knappe prestatie geleverd.

Schietwedstrijd

Na de wedstrijden mochten de teams een schietwedstrijd doen. Dit deden ze met de kinderen waarmee ze ook samen trainen dus ieder op zijn eigen niveau.

De winnaars: M12: Danilo Tol M16: Ryan Mijderwijk M14: Koen Willems V16: Sadé Croese V14: Serena Reurs

Deze dames en heren kregen een leuke extra prijs, namelijk een douchefris.

Na de schietwedstrijd werden de prijzen uitgereikt aan de winnende teams: een hele mooie gouden medaille. Voor alle kinderen was er na afloop nog een leuke verrassing.

Scheidsrechtersexamen

Tijdens het toernooi werden de wedstrijden gefloten door oudere leden die hun scheidsrechterdiploma gaan halen. Deze praktijkervaring is een onderdeel van het examen dat dit seizoen gaan afleggen. Een knappe prestatie en best spannend ook voor sommige scheidsrechters in spé maar ze deden het allemaal erg goed. Zij kregen dan ook een welverdiend applaus.

Dankwoord

Ook willen we graag iedereen die tijdens het toernooi heeft geholpen bedanken. In het bijzonder natuurlijk de hulpouders Fred & Olga, Angela W., Angela B, Ciska, Lida en Mariëlle. De fotograaf Jan Groot. De beheerders van de Seinpaal en onze eigen activiteitencommissie. Speciaal bedankje ook voor Bakkerij Gorter uit Edam voor het sponsoren van de misbaksels. Inmiddels zijn deze koeken een begrip in de basketbalwereld. De kinderen hebben ervan genoten.

Graag wensen wij iedereen een heel fantastisch, gezond en sportief 2020.

PS: de foto's vind je op facebook via deze link


Nieuwe leden zijn van harte welkom bij Basketbalvereniging Volendam

Vind je het leuk om samen met anderen te sporten? Wil je graag leren basketballen of ben je hier misschien al handig in? Meld je dan aan bij ons en kom een paar keer gratis meetrainen. Basketbal is niet duur, kijk maar eens naar de tarieven. Wil je (nog) geen wedstrijden spelen? dan kan dat, je traint dan alleen mee. Overigens is er voor kinderen tot 10 jaar nog geen wekelijkse competitie. Vanaf 11 jaar speel je 10 wedstrijden voor de kerst en 10 wedstrijden na de kerst, uit en thuis. 

Wat kun je doen als je interesse hebt?

Ben je jonger dan 11/12 jaar? dan ben je van harte welkom op dinsdag en donderdag van 16.45 tot 18.00 uur in sporthal De Kreil. 

Ben je 12 jaar of ouder? Dan train je mee in het team dat bij jouw leeftijd past. Deze trainingen zijn ook op dinsdag en donderdag en meestal in de Seinpaal. Zie ook ons trainingsschema.  

Neem altijd even contact op met Wil Jonk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we weten dat je komt. 


HSB Bouw schenkt een sponsorbijdrage aan Basketbalvereniging Volendam

Mede dankzij Michael Veerman van MSE-1 hebben wij van HSB Bouw uit Volendam een mooie bijdrage mogen ontvangen voor de vereniging. Zaterdag jl. was Nico Klouwer van HSB Bouw aanwezig bij de wedstrijd van MSE-1 Molenaars & Zwarthoed Adviseurs/Gympact om het contract formeer te tekenen en de wedstrijd te bekijken. 

 


Hulp gevraagd! 

Zonder vrijwilligers geen vereniging. Kijk wat jij kunt doen en meld je aan! Check hier voor meer informatie.


Donderdag 7 november werden onze jeugdleden getrakteerd op een ASM training. 

ASM staat voor Atletic Skills Model. Dit model gaat er van uit dat als je kinderen traint, je ze niet alleen traint op de manier van de sport waar ze op zitten, maar op alle facetten van het bewegen. Door deze manier van trainen/bewegen wordt iedereen beter ontwikkelt als atleet. En wanneer je beter ontwikkelt ben in alle facetten van bewegen, wordt je automatisch beter in de sport die je beoefend.

Dit model wordt sinds kort ook gehanteerd bij onder andere Ajax en de resultaten van de afgelopen tijd liegen er niet om. Ook binnen de ALO (academie voor gymdocenten) wordt er veel aandacht besteed aan ASM en krijgt ASM binnen het bewegingsonderwijs een steeds belangrijkere rol. We gaan kijken hoe wij dit in de basketbaltrainingen kunnen toepassen. De training werd verzorgd door Sportkoepel Edam-Volendam.


Mitchell Runderkamp in GOUD - Portretten van topsporters uit de gemeente Edam-Volendam

Lees het interview met Mitch hieronder

Wat is het hoogste niveau waarop basketbalteam Volendam heeft gespeeld?

Landelijk niveau tweede klasse. Vijf jaar lang hebben we een heren 1 team gehad, bestaande uit oudere en jongere spelers. Voornamelijk Volendammers, aangevuld met een aantal jongens van buiten Volendam. Met dit team zijn we twee keer achter elkaar kampioen geworden. Daarna zijn we landelijk gaan spelen. Dat is het hoogste niveau dat haalbaar is.

 

Eredivisie?

Dat is in Volendam niet mogelijk. Dan moet je Amerikanen naar Volendam halen. Dat is weggelegd voor tien teams in Nederland. Daar gaan enorme hoeveelheden geld in om. Miljoenen. Dat niveau kun je niet halen met een club Volendammers zoals dat bij de handbal is gebeurd.

 

Waarom niet?

Dat heeft te maken met talent. Dus echt al heel jong gaan basketballen, zoals dat in Amerika gebeurt. Daar heerst een andere cultuur. Daarbij moet je een droom hebben. De droom om de allerbeste te willen zijn van de wereld. Dat ziet je alleen in Amerika, Kroatië, delen van Spanje, Italië en Frankrijk.

 

Waarom blijft het basketbal in Nederland klein?   

In Nederland leven we voor voetbal, handbal, turnen, watersporten en schaatsen. Basketbal is een kleine sport in Nederland.

 

Amerika?

Amerika ademt basketbal. Waar je in Nederland overal doeltjes om te voetballen ziet staan, hangen daar overal ringen, baskets om te basketballen. Daar zie je kinderen, die net kunnen lopen, dribbelen met een bal. Ik heb het gezien. Ik ben geboren in New York.    

Toen ik op mijn tiende terugkwam in Nederland, ben ik pas begonnen met basketbal. Toen ik in Nederland kwam, sprak ik geen woord Nederlands.   

 

Wat heeft basketbal je gebracht?

Vroeger was het alles. Maar naarmate je ouder wordt, ga je dat soort zaken anders zien. Nu zijn andere zaken zeker veel belangrijker zoals liefde, gezondheid, geloof en eerlijkheid. De drive die je toen had, verandert en als ik nu trainingen geef, merk ik dat ik veel meer bezig ben met “als de spelers het maar gezellig vinden en plezier hebben”, terwijl vroeger alleen maar beter worden en winnen op de eerste plaats stonden. Denk dat het voor meer mensen geldt als je fulltime verslaafd bent aan een sport. Basketbal is voor mij nog steeds het mooiste spelletje dat er is, maar er is meer dan dat.

 

Wat heeft de sport het meest veranderd in je leven?

Ik was zeven dagen per week bezig met basketbal. Ik ben 25 jaar voorzitter geweest van de vereniging. Daarbij kom je in aanraking met sponsors, gezondheid en diëten. Het was zelfs zo erg dat ik op mijn werk bezig was met basketbal. Je bent op een gegeven moment alleen nog maar bezig met het spelletje, en dat gaat soms te ver. Toen heb ik ook besloten om afstand te nemen en een tijdje te stoppen. Ik ben er een jaartje tussenuit gegaan, omdat het te veel werd. Vooral in de periode dat we vier jaar met de groep jongens aan de slag zijn gegaan was heel belastend. We hebben toen keiharde afspraken gemaakt om er echt voor te gaan. Toen hebben we echt vier tot zes jaar geknald. Trainen, ook in de sportschool aan krachttraining gedaan. Dat hadden we nog nooit gedaan.

Onder begeleiding hebben we een krachttrainingsprogramma opgesteld. Toen zagen we de jongens ook echt groeien. Wat in de toplanden kan, kan wel in Volendam, maar daar moet je alles voor overhebben, en daar ontbreekt het nog wel eens aan.

   

Wat heeft het basketbal het meest veranderd in je leven?

Ik weet bijna niet anders dan dat basketbal mijn leven is. Mijn vrouw weet dat ik veel weg ben. En dat het veel over basketbal gaat. De laatste jaren is het rustiger. Ik ben ook geen coach en voorzitter meer. Ik geef alleen de jeugd en het dames 1 team training. Ik ben basketbal. Als we niet zelf met het spelletje bezig zijn, dan kijken we NBA of Europese wedstrijden. Met Peter Runderkamp wisselden we videobanden met wedstrijden. Vanaf Magic Johnson en Michael Jordan weten wij alles van basketbal.

 

Wat is winnen?

Van mijn trainer Dick Bond heb ik geleerd dat het niet alles is. Voor mij was het alles omdat ik heel slecht tegen mijn verlies kan. En dan maak je veel kapot, en dat is niet goed. Je moet leren verliezen, want dan kun je het meeste winnen. Ik heb in de jaren dat ik speel wel geleerd om te verliezen, en ben erachter gekomen dat winnen niet alles is.

 

Wat is topsport?

Voor de meeste sporters bestaat er niets anders dan sport. Alles om je heen moet wijken voor de sport. Vrienden, feestjes, bruiloften, je gaat niet of je komt te laat. Iedereen accepteert dat ook van je en houdt daar rekening mee. Jij denkt als sporter dat jij in het universum de enige bent waar alles om draait. Je wordt heel egoïstisch, ook richting je vrouw en kinderen. Als je kinderen klein, lastig en ziek zijn, ben jij weg. Belangrijk is wel dat als je carrière afgelopen is, dat je afstand neemt, en tijd steekt in je kinderen, vrouw en je sociale leven wat je tijdens je sport hebt verwaarloosd. De les moet wel zijn dat sport niet alles is.

 

Wat is verliezen?

Hel. Verschrikkelijk. Een week naar de knoppen. Ruzie maken, vervelend en chagrijnig zijn.

Proberen nog iets goeds uit de week te halen, maar dat is voor mij lastig. Maar daar moet je mee leren omgaan, omdat je meer verliest dan wint.

 

Wat was je doel?

Mijn doel was toch om terug te keren naar Amerika om daar te gaan basketballen. Iedereen denkt dat hij NBA kan spelen. En het gebeurt dat er een Nederlander in de NBA speelt. Er is nu ook een jonge Volendammer, Thijmen Lamkamp, vertrokken naar Amerika om bij een college/high school te gaan spelen. De kans dat hij NBA gaat spelen, is ontzettend klein, bijna uitgesloten. Er zijn maar zes Nederlanders die het tot de NBA hebben geschopt: Hank Beenders, Swen Nater, Geert Hammink, Dan Gadzuric, Francisco Elson en Rick Smits. Het halen van de NBA door een Volendammer is bijzonderder dan het winnen van een Champions League finale door een Volendammer. Als hij college gaat spelen, zou je al naar Amerika moeten gaan om dat te zien. Dan verdient hij al een standbeeld in Volendam.

 

Gelegenheid.

In Amerika heb je hallen waar je 24 uur per dag kunt basketballen. Overal zijn baskets. Er is gelegenheid die er in Nederland, Volendam niet is. Ik heb met de gemeente wel eens overlegd om een sporthal open te gooien als er niets te doen is. Wij zouden een toezichthouder regelen, maar alles gaat dicht.

 

Verslaafd?

Ja, ik ben verslaafd aan basketbal. Daar kom je nooit vanaf, maar dat geldt ook voor mensen die van voetbal of zwemmen houden. Als je van basketbal houdt, kom je er nooit meer vanaf. Basketbal is heel technisch. Je leert het niet makkelijk, je moet er ook heel jong mee beginnen. Ook de regels van het spel zijn moeilijk en lastig. Veel secondenregels. Het is een non-contact sport, terwijl er heel veel getrokken, geslagen en geschopt wordt. Je mag maar vijf fouten maken, dan lig je eruit. De regels moet je jong tot je nemen, nog los van het dribbelen en passing.

 

Nederlander of Amerikaan?

Nederlander. Ik heb wel een Amerikaans paspoort. Als de president op de tv komt, gebeurt er iets met me. Ik ben er ook een paar keer terug geweest.

 

Als je niet in Amerika was geboren, was je dan toch gaan basketballen?

Ik heb de lengte en ik ben pas in Nederland gaat basketballen. In Amerika honkbalde ik. New York is veel honkbal en rugby.

 

Nico Admiraal.

Ik heb contact met Nico gehad om te vragen of hij wilde gaan basketballen. Met zijn lengte zou hij zomaar echt mee kunnen op niveau. Ik heb hem niet kunnen overhalen helaas. Ik ben zelf 2,04, mijn zoon is 2,05. Mijn zoon heeft jeugd-eredivisie gespeeld.

 

Is het belangrijk om groot te zijn?

De importantie van je lengte is afhankelijk van waar je speelt. Er zijn vijf verschillende posities. Voor een guard is lengte minder belangrijk, maar hij moet juist snel zijn en van afstand kunnen schieten. Vaak zijn het specialisten in driepunters. Ik ben een center. Ik dribbel niet. Twee dribbels en dan de ring. Een guard komt niet of nauwelijks in de bucket, maar die moet de juiste dribbeltechniek hebben. Een center traint in het driesecondengebied. Een forward heeft snelheid en dribbeltechniek nodig, en staat iets verder af van de bucket. Het maakt niet uit hoe groot je bent, maar het is wel handig. Heb je dan nog snelheid én techniek én lengte, dan heb je alles. Dan ben je Michael Jordan.

 

Beste basketballer aller tijden?

Zonder enige discussie Michael Jordan. Beter dan Magic Johnson, en dat zal Magic zelfs bevestigen. Jordan kan met zijn twee meter center spelen. Hij kan tegen een speler van 2,10 spelen vanwege zijn sprongkracht en fysieke gesteldheid. Waanzinnig schot en snelheid. Hij kan achterovervallend schieten en scoren. Je had ook de Jordan-rules. Meestal verdedig je een team. Toen hij speelde, had de tegenstander regels hoe ze hem gingen verdedigen. Alleen dan kon er gewonnen worden.

 

Favoriete team?

Chicago Bulls. Er is een periode voor Michael geweest. Dat was de periode Larry Bird tegen Magic Johnson, Boston Celtics tegen L.A. Lakers. Die heb ik zien spelen in Madison Square Garden. Maar Jorden werd drie keer NBA-kampioen, ging honkballen, kwam terug, en werd weer drie keer kampioen. Dat is het hoogtepunt.

 

Welke spelers vallen nu op?

Ik ben fan van LeBron James van de L.A. Lakers. Groot, sterk, kracht, uitstraling, hij is een heel bijzondere speler. Verder ben ik gecharmeerd van Stephen Curry van de Golden State Warriors. Een etter van een kerel, maar het is absurd wat hij kan en doet op het veld.

  

Wit en zwart.

Ik had in Amerika veel gekleurde vrienden. Maar in de tijd van Larry Bird was het wel een hele toestand dat Boston een gekleurde speler aannam. Basketbal is een gekleurde sport. Ik leef ook niet in gekleurde hokjes. Mijn vrienden en kennissen in Amerika zijn ook gekleurd. Ik speelde in Purmerend, acht van de tien spelers waren gekleurd.

 

Beste Nederlandse basketballer?

Rick Smits. Hij is een Nederlander die basketballer is geworden vanwege zijn lengte, 2,24 m. Hij is niet van nature basketballer, had niet een geweldig schot. Hij was ook center. Heeft veel geluk gehad, ging snel naar Nederland. Werd kampioen.

 

Scheidsrechters.

In Amerika zijn de scheidsrechters ook multimiljonair. Er heerst een respect voor scheidsrechters in de NBA, dat is ongelofelijk. Dat is niet te vergelijken met voetbal waar om de haverklap spelers een scheidsrechter verrot schelden. Als je iets tegen een scheidsrechter roept of zegt, kun je vertrekken en lig je eruit. Ik moet zeggen dat het respect bij het damesvoetbal veel groter is dan bij het mannenvoetbal. De scheidsrechters doen niet autoritair, ze zijn van nature een autoriteit. En dat stralen ze tijdens een wedstrijd ook echt uit.

 
GOUD bestellen? dat kan!
Link boek: Buiten Volendam (MET PORTO)
Link boek: In Volendam (GEEN PORTO)
 

Gympact & Basketbalvereniging Volendam samen sterk

Deze week tekende Timo de Jong van Gympact het sponsorcontract met Basketbalvereniging Volendam. Ook dit seizoen zullen de heren en dames uit onze eerste teams gebruik maken van de sportschool.  

Van links naar rechts: Jeroen Smit, Timo de Jong, Rob Smit, Robin Deun en Stan Arnolli


Natuurlijk Chiropractie ook de komende drie jaar een trotse sponsor

Vandaag tekende Nancy Schilder van Natuurlijk Chiropractie opnieuw een sponsorovereenkomst met Basketbalvereniging Volendam. Afgelopen drie jaar sponsorde zij al de meiden V16. Haar dochter Kaylee is een van de spelers in het team V14 Natuurlijk Chiropractie welke Nancy nu sponsort. Vandaag kwamen de meiden bij elkaar in de praktijk aan de Burgemeester van Baarstraat 17 in Volendam. 


Leden Basketbalvereniging Volendam verzamelen EUR 150 voor stichting Carmar

Zaterdag 26 oktober brachten de meiden V14 Natuurlijk Chiropractie het opgehaalde sponsorgeld naar het St. Jozefgebouw waar zij in een LIVE uitzending samen met Burgermeester Sievers op TV kwamen.

 


Check je wedstrijdschema in de Sportlink APP Basketball.nl 

Speel jij competitie dit seizoen? Installeer dan de sportlink basketball.nl app op je smartphone of tablet! Alle informatie en de juiste links vind je hier: SPORTLINK APP INFO.

Meld je aan met het emailadres welke bij ons bekend is. Is je emailadres (of andere gegevens) gewijzigd? geef dit dan OOK even door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zorg er ook voor dat de foto actueel en duidelijk is. Je kunt zelf eenvoudig een nieuwe foto uploaden. 


Privacy wetgeving

Vanaf 25 mei 2018 dienen alle organisaties in Nederland, dus bedrijven, gemeenten, banken, zorginstellingen maar ook alle sportverenigingen, te voldoen aan de Europese regels over het beschermen van privacygevoelige gegevens van haar werknemers, leden, klanten etc. In het kort betekent het dat we niet zonder toestemming, namen en adressen, email-adressen, telefoonnummers en foto's van leden mogen plaatsen in onze administratie, op de site, in de Nivo of op Social Media (Facebook e.d.). 

 

Basketbalvereniging Volendam vraagt alle leden apart schriftelijk of digitaal om toestemming voor het gebruiken van onder andere de naam, adres en telefoonnummer voor communicatie op de site, in de administratie, in de Nivo en op Social Media, voor zover dat alleen maar betrekking heeft op basketbal. Jullie gegevens worden bij ons in een beveiligde omgeving in onze ledenadministratie verwerkt. Ook de NBB gebruikt jullie gegevens in haar beveiligde omgeving voor Sportlink en de basketball-app. De gemeente Edam-Volendam gebruikt jullie gegevens voor het bepalen van sportsubsidie. Zonder dat gebruik kan onze vereniging bestaan en kan de NBB niet controleren wie er speelt in welk team en in welke klasse. Dit gebruik is net als de afgelopen tientallen jaren zeer noodzakelijk om basketbal te kunnen spelen in een competitie. De NBB en de gemeente zijn gehouden aan geheimhouding. Alle bestuurs- en kaderleden laten we bovendien een geheimhoudingsverklaring tekenen. Want ook voor hen geldt dat zij privacy-gevoelige gegevens van bijvoorbeeld teamleden niet zonder toestemming mogen gebruiken voor andere doeleinden dan zijn vermeld in onze privacyregels. Onze privacyregels zijn op site geplaatst in een zogenaamde privacy-policy. Als je vragen hebt over de policy of over andere privacy-onderwerpen, dan kun je altijd contact opnemen met een bestuurslid. 14 juni jl. ontvingen alle leden via de mail een verzoek om via een formulier toestemming te geven aan de vereniging om gebruik te mogen maken van enkele persoonsgegevens. We vragen jullie begrip voor deze nieuwe wettelijke regels. We hopen dat jullie ons zo snel mogelijk het toestemmingsformulier getekend terugsturen.  

 

 


 


 
 

 

share