Sponsors

image1 image2 image3

Onze vereniging

Basketbalvereniging Volendam

Basketbal in Volendam begon in 1972 met enkele voormalige Volendammer priesterstudenten (Dick Bond, Ruud van Rijn, Sijmen Schilder, Dick Sier). Op het seminarie in Boxtel hadden ze basketbal als hobby en bij terugkeer in Volendam besloten zij het basketbal ook te introduceren in Volendam. Met hulp van Dick Maurer, die een sportzaak had in Volendam (in het pand waar nu sportshop Pier zit), werd op 22 oktober 1972 de notariële akte ondertekend waarmee de eerste en nog steeds enige basketbalvereniging in Volendam werd opgericht. Veel sportverenigingen hadden toentertijd een naam die bestond uit een afkorting en dat gold ook voor Volendam. Vele jaren lang was basketbal in Volendam en de regio bekend onder de naam DOCOS wat staat voor: DOor COmbinatie Sterk.

Gedurende de jaren ’90 was de naam van de vereniging jarenlang verbonden aan hoofdsponsor GBM, maar vanaf begin van deze eeuw is de naam verbonden aan de woon- en vestigingsplaats Volendam.  

De sportieve successen van basketbalvereniging Volendam zijn vooral gehaald op afdelingsniveau in de regio Noord Holland. Door de jaren heen hebben diverse senioren- en jeugdteams kampioenschappen gehaald in hun afdelingsklasse. 

(Heren 1 rond 1985 bestaande uit linksboven: Wil, Mitch, Jack, Piet, Simon, Johan, en onderin Nico, Piet, Johan en Dick).

Al vrij snel na de start door de heren in 1972, werd een damesteam geformeerd dat een enkele keer ook kampioen werd in de afdelingsklasse. 

Eerste toernooi team (AMVO): Nel Koning (moeder van Anja Tol), Eefie Jonk, Garie Veerman (Stale), ??, Hedwig Schilder, Geertje Smit.

In de jaren ’90 heeft het senioren heren 1 team meerdere malen gestreden om het kampioenschap in de hoogste afdelingsklasse, maar slechts eenmaal in 2016 kon de promotie naar de landelijke tweede divisie worden afgedwongen. Helaas duurde het landelijke verblijf vanwege blessures maar één seizoen, maar sindsdien is het heren 1 team altijd wel bovenin de hoogste afdelingsklasse te vinden. 

Ondanks dat de ledenaantallen van de vereniging fluctueren (van circa 20 leden bij de start, tot 175 in 2015 naar 135 leden in 2021), blijven de meeste leden soms wel tientallen jaren verbonden aan de vereniging. Naast het sportieve aspect, is vooral het verenigingsgevoel een reden om vooral lid te blijven van basketbalvereniging Volendam. De jaarlijkse mixtoernooien voor jeugd en senioren met na afloop een gezellig samenzijn, worden altijd zeer goed bezocht. Basketbalvereniging Volendam was de vorige eeuw altijd paraat bij de sportuitwisselingen zoals in Doetinchem en Lieshout. En het bezoek aan Parijs in 1997 waar ons idool Michael Jordan met zijn Chicago Bulls een NBA wedstrijd speelde, was een onvergetelijk basketbal-avontuur. De verbondenheid van oude leden met de vereniging kwam prachtig tot uitdrukking in het reünie toernooi dat een groot succes werd. Helaas zijn enkele basketbal toppers op de foto hieronder al niet meer onder ons.

 

 

(Linksboven Piet+, Tom, Jack, Jan+, Piet, Jan, Kees, Herman, Mitch, Willem+, Erik, Dick,

Linksonder Wil, Jan, Jan, Thom+, Marco, Johan, Sijmen, Nico, Bruin, Ruud en Kees Mep) 

Naast het sportieve gebeuren, heeft basketbalvereniging Volendam ook op het maatschappelijk gebied het nodige laten zien. Meerdere malen werd oud Nederlands team speler Henk Pieterse uitgenodigd om clinics te organiseren met een bepaald thema, zoals op de foto hieronder het samen  sporten, zonder “pesten”. 

Na de eeuwwisseling werd het roer behoorlijk omgedraaid. Na jaren met weinig jeugd te hebben gespeeld, werd stevig geïnvesteerd in het binnenhalen van nieuwe jeugdleden. Dat dit uitermate succesvol was, blijkt wel uit de onderstaande foto uit 2005. Het basketbal in Volendam is een blijvertje… In 2022 bestaat basketbalvereniging 50  jaar ! 

 

 

share